Frumusețea este o scrisoare de recomandație deschisă, care predispune inima să favorizeze persoana care o prezintă.

Acest citat provine de la Arthur Schopenhauer, un filosof cunoscut pentru pesimismul său, în urmă cu peste 150 de ani.

Toată lumea vrea să arate bine, iar un zâmbet frumos este un element cheie pentru stimularea creșterii încrederii în sine a unei persoane și a șarmului personal, pentru că un zâmbet frumos și natural este unul dintre cele mai puternice atuuri. Dinții excelenți îți pot transforma viața. Un zâmbet frumos îți poate spori personalitatea, prezența și carisma.

Estetica dentară înseamnă optimizarea dinților prin redarea unei culori și forme cât mai placute, dar și stabilirea unei funcționalități masticatorii corecte a acestora.

Cu toate acestea, mulți oameni ezită să consulte un medic stomatolog în ceea ce privește estetica sau cosmetica dentară. Cele mai recente studii arată că patru din cinci pacienți se tem să meargă la dentist, amintirea ultimei lor experiențe dureroase cu un dentist este pur și simplu prea puternică. Odată cu trecerea anilor, dinții naturali se macină și/sau culoarea albă naturală a dinților se schimbă, în special dacă este cauzată de faptul că fumăm, bem cafea, ceai, vin ori alte lichide sau alimente care au în compoziția lor coloranți. Mai mult, cariile și depunerile de tartru schimbă culoarea naturală a dinților, într-o culoare ușor gălbuie, care este destul de neatractivă. Astfel, mulți aleg să apeleze la estetica/cosmetica dentară pentru a-și îmbunătăți aspectul estetic al dinților, care nu înseamnă doar albirea dinților ci și îndreptarea lor, uniformizarea culorii, refacerea formei și a funcției masticatorii, prin fațete dentare ceramice, coroane integral ceramice sau aparate ortodontice pentru îndreptarea danturii.

În stomatologia modernă este ușor să se demonstreze rezultatele finale ale tratamentului estetic propus, înainte de a trece la manopere ireversibile.

Prin conceptul "testează, înainte de a lua decizia finală", se creează un model (mulaj) din ceară (wax-up) cu aspectul final al lucrării estetice, care permite pacientului să poarte efectiv zâmbetul propus înainte de a face orice procedură ireversibilă asupra dinților săi (mock-up).

Utilizarea unui "zâmbet de încercare" este mult mai convingătoare, decât a privi fotografiile dintr-un computer cu imagini de arhivă digitală ale unor dinți presupuși drăguți, deoarece previzualizăm rezultatul final. Din experiența mea, 90% dintre pacienți decid să facă fațete dentare după ce au văzut efectul vizual al lucrării finale estetice, înainte de a se face vreo procedură ireversibilă. "Nu este nimic mai rău decât să trebuiască să scoți zâmbetul perfect și să te întorci acasă cu dinții tăi vechi", mi-a scris un pacient după ce a încercat această metodă.

Estetica nu mai este doar de domeniul feminin. Bărbații de acum sunt și ei îngrijorați și de aspectul lor: oricine dorește să aibă succes trebuie să fie convingător în fiecare detaliu.

Pentru a cita din contemporanul lui Schopenhauer, Johann Wolfgang von Goethe: "Cunoașterea nu este suficientă; trebuie să aplicăm. Nu este suficient doar să știm; trebuie să facem."

Wax-up - crearea unui nou zambet, din ceară, peste modelul din ghips (mulajul dinților pacientului);

Mock-up - simularea lucrării finale prin transferarea noilor dinți creați pe modelul din ghips, în cavitatea orală a pacientului, pentru a previzualiza lucrarea finală, înainte de se face vreo procedură ireversibilă.

Wax-up, Mock-up